Tuesday, September 29, 2009

Raya Raya Raya 2009


Alhamdulillah, kita masih di bulan Syawal yg mulia ini. Rasanya masih banyak lagi rumah saudara-mara yg masih belum sempat dikunjungi. Rumah saya, dari raya pertama sehinggalah org mula bekerja, asyik dikunjungi oleh saudara mara. Ada yg datang dari Kuala Lumpur, Segamat dan juga dari Kota Singa, Singapura. Seronok bila dapat berkumpul beramai-ramai dan sekaligus dapat mengeratkan hubungan silaturrahim antara kita. Seperti kata En. Din, setiap tetamu itu adalah rahmat dan rezeki. Saya juga masih menunggu kunjungan sahabat2 blogger yg lain. Jika sahabat2 saya ada berkunjung ke Johor Bahru, singgahlah ke rumah....heheh

Friday, September 18, 2009

28 tahun...

Hari ini, umur saya genap 28 tahun. Alhamdulillah, ALLAH swt masih sayangkan saya. Beri saya setahun lagi untuk bernafas...syukur..syukur. Ini merupakan kali kedua birthday saya jatuh pada bulan Ramadhan. Dalam 28 tahun hidup saya, apa yang telah saya lalui? Sepanjang hidup ini, saya berpeluang mengembara ke sana sini, mempunyai keluarga yang memahami dan menyayangi saya, guru-guru yang hebat, sahabat-sahabat dunia akhirat dan kerja yang bagus setakat ini. Mungkin jodoh je la yang masih samar2..heehheh. Tapi saya mmg bersyukur dengan apa yang saya ada sekarang. There's a few things in my life that I regret but i used it as my path to step forward and never looked back. Birthday wish saya cuma, saya berharap saya akan menjadi orang yang lebih baik, anak yang solehah, mempunyai lebih ramai rakan dan dapat mempelajari lebih banyak ilmu. So far, what I can say is, for the past 28 years, my life is great and totally awesome.
Ya ALLAH, Kau ampunkanlah dosa kedua ibu bapaku, adik beradik ku, aku, guru-guru ku, sahabat-sahabat ku dan saudara mara ku. Kau tempatkanlah kami disyurga Mu yang indah. Jauhkanlah kami semua dari segala malapetaka dan bencana. Kau berkatilah segala rezeki, ilmu dan akal fikiran yang telah dan akan Kau berikan kepada kami. Kau peliharalah kesihatan, keselamatan dan jodoh kami. Ya ALLAH Ya Tuhan ku, Kau perkenankanlah doa kami ini...

Thursday, September 17, 2009

Happy Eid Mubarak

Dikesempatan ini, saya ingin meminta maaf di atas segala silap dan salah saya ketika bercakap, bergaul dan perbuatan yang tidak menyenangkan anda semua. Minta dihalalkan semua ilmu, tunjuk ajar dan makan minum yang diberikan. Diharap lebaran kali ini akan membawa seribu kemeriahan kepada anda dan keluarga.
Take a good care of yourself, have a safe and wonderful journey back to your hometown.
Love,
Yazilah & Family

Wednesday, September 16, 2009

Berbuka dengan Wegreentheearth


Hari ini, saya berbuka dengan Mus @ wegreentheearth. Kebetulan, dia berada di Semerah, Batu Pahat untuk pulang bercuti raya. Semalam, staff saya, Fariz, menyampaikan salam yg dikirim oleh Mus. Mereka terserempak di bazar. Fariz tinggal di kampung berdekatan dengan rumah Mus. Apa lagi, saya terus call Mus dan set up masa untuk berbuka sama. Mus dtg ke ofis saya dalam pukul 4.15 ptg dan lepak di sana sekejap bersama staff saya. Staff di ofis saya kebanyakkannya kenal dengan Mus. Ini kerana, semasa bekerja dengan Teamtact, Mus pernah handle program dari kolej saya. Kami berbuka di Batu Pahat Mall. Banyak yg kami bualkan kerana lama dah tak jumpa. Seronok rasanya bila dapat berjumpa dengan sahabat kita...

Breakfasting Ceremony : Tighten The Bond





Ramadhan semakin hampir ke penghujungnya. Ramai org berlumba-lumba nak buat majlis buka puasa. Sana sini ada jemputan. Pilih saja mana satu yg kita nak pergi. Makanan jangan cakaplah, berlambak-lambak dengan bermacam-macam menu. Pada Ramadhan kali ini, saya sempat jugalah pergi ke beberapa majlis yg dijemput. Ada juga dijemput, tetapi saya tak pergi. Mana la larat kalau nak pergi hari-hari. Menu yg dihidangkan pun agak sama. Biasalah kalau di Batu Pahat ni, nasi beriyani dan sate mmg makanan wajib. Muak juga kalau makan benda yang sama hari2.
Pada minggu lepas, saya berkesempatan mengikuti 3 majlis berbuka puasa. Pada hari khamis 10 September 2009, majlis berbuka Kolej Kediaman bersama Dato' NC dan pegawai-pegawai kanan universiti. Ramai juga student yg turun nak dekat dalam 1000 org. Menunya pula lauk pauk kampung. Mmg selera la semua yg hadir. Syukur Alhamdulillah kerana majlis tersebut berjalan dengan baik.
Pada keesokkan harinya pula, Jumaat 11 September 2009, saya dan semua staff saya berbuka di Danga Bay. Majlis ni hanya untuk kami2 sahaja. Lepas habis kerja pukul 4.30 ptg, kami terus rushing ke J.B. Kami hijacked van kolej kediaman. Hahahahha. Kami berbuka di Buffet Ramadhan Terpanjang dari LC Catering. Tp sebenarnya tak panjang pun. Pilihan makanan pun tak banyak, tp alhamdulillah, kenyang. Lepas dari berbuka, kami terus gerak ke Jusco Bukit Indah. Saja window shopping sambil lihat2 apa barang yg boleh dibeli nanti. Selepas itu, staff saya singgah di kedai makan ayah untuk minum2 dan makan ringan2 skit. Diaorg gerak balik ke Batu Pahat lepas pukul 12.00 tgh malam. Saya pula, stay, kerana keesokkannya saya nak bertolak ke Shah Alam.
Pada hari Sabtu 12 September 2009, saya gerak ke Shah Alam pada awal pagi. Hati saya dah berbunga-bunga sejak minggu lalu. Tak sabar rasanya. Ini kerana Teamtact jemput saya ke majlis buka puasa mereka. Mmg saya tunggu peluang ini. Pasal masa majlis berbuka PERLU a.k.a majlis birthday Boss, saya tak dapat hadir kerana kekangan kerja. Mmg frust. Bukan apa, masa inilah saja yg kita boleh jumpa rakan2, tanya khabar berita dan lain-lain. Sampai saja di Shah Alam, saya terus ke ofis Teamtact. Lepak dkt sana sekejap, tolong arrange skit2 kemudian gerak ke rumah Dilla untuk bersiap. Pada majlis tersebut, menu yg disediakan amat menyelerakan. Ayam masak merah, daging masak hitam, kuah dalca, pecuk darat, nasi kerabu dan berbagai kuih serta puding. Tp yg penting, dapat jumpa sahabat2 dan guru2 saya. Piyun, Boy, Abe, Yasir, Yus, Anis, Atiq, Angah, Dilla, Lenny, Bro PPT, Kak Nurul, Kak Ina, just to name a few. En. Hisyam dan Doc Anuar serta isteri pun sanggup luangkan masa untuk hadir ke majlis tersebut. Memang meriah bila sekali sekala dapat berkumpul.
Apa yang saya dapat lihat di sini, majlis seperti ini mmg dapat mengikat tali persahabatan dan persaudaraan. Bila berkumpul, mcm2 cerita yg keluar, khabar berita dan sebagainya. Persahabatan akan menjadi lagi kuat dan kita akan lebih menghargai setiap minit bila kita bersama sahabat2 kita.

Monday, September 14, 2009

Sahsiah atau Salahsiah?

Salah siapa kalau individu atau pelajar itu biadap dengan org lain? Tak kira la dengan pensyarah, pentadbir atau yg lain-lain... Salah siapa? Baru-baru ini, pengetua saya diherdik oleh seorang pelajar. Kejadian tersebut berlaku pada pukul 3 lebih pagi. Ketika itu, pengetua saya membuat rondaan disekitar cafe di kolej saya. Sedang dia meronda-ronda, dia bertanya kepada beberapa pelajar ttg apa pendapat mereka mengenai cafe, makanan dan harga. Tetiba, dia di approach oleh seorang student lelaki dan pelajar tersebut menanyakan kenapa mereka dilarang keluar bersahur diluar kolej. Pengetua saya menjawab yg kan lebih baik bersahur di cafe sahaja dari bersahur di luar kerana khuatirkan keselamatan dan semestinya jika ada apa2 yg berlaku ke atas pelajar, pengetua yg akan bertanggungjawab. Pelajar tersebut rasa sgt tidak puas hati dan mula menyoalkan pelbagai hal. Suaranya pun sudah mulai tinggi dan melawan kata2 pengetua saya. (Untuk makluman, pengetua saya seorang perempuan dan kebetulan pula pensyarah fakulti pelajar tersebut.) Banyak benda yg diluar topik yg dipersoalkan oleh pelajar tersebut. Setelah dibalas dan ditepis oleh pengetua saya, pelajar tersebut terdiam dan berlalu pergi tanpa meminta maaf kepadanya. Keesokkan harinya, ada dengar desas-desus pelajar2 ingin buat memoramdum kepada pengetua saya kerana tidak berpuas hati dengan insiden malam tersebut.
Senario begini adalah perkara biasa yang selalu diamalkan di sini. Segelintir pelajar berkelakuan biadap apabila berhadapan dengan pensyarah atau berurusan dikaunter pejabat. Apabila ada benda yg tidak memuaskan hati mereka, pasti mereka akan mengugut untuk membuat memorandum, SACAD dan sebagainya. Silap siapa sebenarnya atau di manakah silapnya? Terus terang saya katakan, peraturan yg dibuat oleh universiti ini, tersangat longgar. Pelajar boleh berlengan pendek ke kelas, berambut panjang, kaler rambut tu jgn ceritalah, berlambak...dan banyak lagi. Saya pelik, pensyarah tak tegur ke? Rupa-rupanya, ada segelintir pensyarah yg buat tidak tahu saja dengan apa yg terjadi. Mereka tidak pernah menegur atau membuat tindakan keatas pelajar2 tersebut. Rasa hormat pelajar2 kepada pensyarah2 juga kurang. Pensyarah2 mcm dibuat main2 saja. Sebab tu pelajar naik lemak, buat sesuka hati mereka. Hmmmm..kalau nak diluahkan apa yg tidak baik, berjela-jelalah panjangnya. Tetapi ada juga yg baik dan mengikut peraturan.
Sepatutnya, pelajar2 ini harus belajar beradab sejak dari rumah dan dipraktikkan sepanjang mereka hidup. Di peringkat sekolah dan universitilah mereka harus praktikkan budi bahasa dan adab. Bila dah keluar bekerja nanti, tidaklah janggal dan boleh diterima oleh orang lain. Jgnlah pula kita nak marah jika org lain tidak menghormati kita, pasal kita pun tidak beradab ketika di universiti dulu. Lagi satu, bila kita susah nak dpt kerja, cari di sana sini, tapi tidak diterima, cuba ingat balik, mungkin kita kurang ajar dengan guru kita semasa belajar. Sebab itu ilmu yg dapat tidak mendapat berkat dan tidak didoakan oleh guru kita. Pesanan kepada para pelajar, beradablah sikit bila berurusan dengan orang, hormatlah guru2 kita dan banyaklah berkawan dengan orang. Anda masih belajar lagi, banyak benda yang kita tak tahu lagi. Dunia diluar amat luas untuk diterokai dan banyak benda yg perlu ditempuhi. Buka sikit minda anda. Kita boleh suarakan apa sahaja yg kita rasa, tetapi biarlah disaluran yg betul dan gunakanlah kepandaian kita untuk bercakap. Jangan ikut suka je....

Friday, September 11, 2009

Majlis Berbuka Kolej Kediaman Perwira

Pada petang semalam, satu majlis berbuka puasa peringkat Kolej Kediaman telah diadakan di kolej saya. Alhamdulillah, semuanya selamat dan telah berjalan dengan lancar. Mmg tradisi setiap tahun, apabila tiba bulan Ramadhan, pasti ada majlis buka puasa untuk setiap kolej kediaman. Bajet yg diberikan adalah untuk semua penghuni kolej kediaman, tidak mengira bangsa. Jumlah pelajar di kolej saya pula seramai 2000 org. Pelajar yg hadir unuk berbuka duduk bersila diatas tikar dan mereka semua makan di dalam dulang. Bagi org Johor, makan di dalam dulang sememangnya perkara biasa dan selalu dilakukan ketika kenduri. Menu yg menjadi hidangan kepada pelajar pada kali ini ialah kuah labu dan kacang panjang masak lemak, ayam masak kicap, timun, sambal belacan, ikan kering bulu ayam dan serunding. Manakala karipap, pisang dan kurma pula dijadikan sebagai pembuka selera.
Antara tetamu yg datang pula ialah Dato' Naib Canselor, TNC Hepa, Pengetua2 kolej kediaman, pegawai2 kanan Universiti, dan felo2 kolej kediaman Perwira. Saya bersyukur kerana telah berjaya melaksanakan majlis tersebut. Staf2 saya sememangnya banyak membantu sepanjang proses pelaksanaannya. Masa yg diberikan kepada kami pula tidak sampai seminggu dan banyak yg perlu dibuat. Tetapi, Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan amat baik sekali. Terima kasih sekali lagi kepada staf2 saya dan semua individu yg banyak membantu sebelum, sepanjang dan selepas majlis dijalankan.

Wednesday, September 9, 2009

Terima Kasih Yasir

Terima kasih banyak2 Yasir.... Blog saya sudah berwajah baru..hasil kerja seni Mr. Yasir Foo. Saya sangat teruja dengan perubahan blog saya. Terus terang saya katakan bahawa saya mmg tak tahu mcm mana nak cantikkan lagi layout blog saya. Jd saya rujuk kepada Mr. Yasir untuk tukar saya punya layout. Ini kerana blog dia selalu bertukar wajah dan ada saja benda baru yg ditambahnya. Inilah resultnya, layout baru blog saya hasil sentuhan seni Mr. Yasir Foo.... Thanks again Yasir...heeee

Monday, September 7, 2009

Lantai 16, Flat Larkin..

Semasa saya berumur 6 hingga 8 tahun, saya dan keluarga tinggal di Flat Larkin, JB. Kami tinggal di rumah bernombor 278, Blok A, di tingkat 16, tingkat yg paling atas. Flat itu mempunyai 2 bilik dan memadai untuk keluarga saya pada masa itu. Kami hanya 2 beradik saja pada masa itu dan saya berkongsi bilik dengannya. Saya suka duduk rumah tersebut walaupun ianya kecil dan sangat tinggi. Banyak 'benda' yang saya dapat lihat sepanjang saya duduk di rumah tersebut. Walaupun rumah tersebut mempunyai 2 bilik, tetapi saya dan adik kerap tidur dibilik ayah dan mama. Ini kerana, bilik saya 'panas', tidak boleh tidur di dalamnya. Saya kerap mengadu kepada mama saya, saya nampak ada orang masuk bilik pada waktu malam, saya ingatkan ayah, tetapi bila mata dibuka, ianya 'orang lain', bukan ayah ataupun mama, kadang2 dia 'hilang' mcm tu saja. Orangnya tinggi, tangan dan jarinya panjang dan kepalanya botak. Kadang2, saya nampak 'perempuan' berdiri dibelakang pintu bilik saya. Mama hanya diam saja. Perkara itu diadukan kepada ayah saya. Untuk elakkan saya dan adik jadi penakut, ayah cuba tidur satu malam dibilik saya. Pada malam tersebut, ayah 'nampak' semuanya. Apa yg saya ceritakan pada mama, semuanya ayah nampak. Keesokan harinya, ayah pindahkan katil kami ke dalam biliknya. Ayah kata takpa, jgn takut, nanti ayah halau 'dia'. Solat, bacaan Yaasin, semua sudah dibuat tetapi 'dia' tetap di dalam bilik saya. Akhirnya, bilik tersebut jd bilik permainan dan stor.
Berhadapan dengan blok saya pula, ada padang sekolah. Padang sekolah tersebut kepunyaan Sek. Men. Lelaki St. Joseph. Berbagai aktiviti yg dilakukan dipadang tersebut. Setiap kali apabila tiba akhir tahun, sekolah tersebut akan menganjurkan 'Camp fire' dipadang sekolahnya. Saya, didi dan ayah akan menjengok dari atas. Seronok bila mendengar lagu2 yg dinyanyikan. Bermacam-macam jenis dan rentak. Tetapi, jika tiada apa2 aktiviti yg dilakukan, padang tersebut sgt gelap dan sunyi. Kadang2 di waktu tengahmalam, kami dengar suara budak2 bermain dipadang tersebut. Ada juga kami nampak perempuan berdiri ditengah padang pada waktu malam. Ketika emak saya masih dalam pantang selepas melahirkan Tasha, kami pernah mendengar suara perempuan menangis di ampaian baju. Tempat ampaian baju betul2 bersebelahan dengan bilik mama saya. Apabila kami jengah, kami lihat ada 'perempuan' sedang bertenggek di ampaian tersebut sambil menangis.
Mmg banyak pengalaman saya semasa tinggal dirumah tersebut. Kami pernah lihat org bunuh diri di blok bersebelahan, ayah saya pernah memujuk seorang wanita daripada membunuh diri. Akhirnya dia tak jadi nak terjun. Dia turun ke bawah blok dan terus menaiki teksi. Tak tahula pulak kalau dia pergi cari tempat lain untuk terjun. Heheheh. Mama saya pernah nampak org buang bayi ditepi hutan berhadapan dengan padang sekolah. Kes tersebut masuk dalam paper ketika itu. Oleh kerana tidak tahan dengan gangguan dan risaukan keselamatan mama saya, ayah saya mengambil keputusan untuk berpindah dan akhirnya ayah jual rumah tersebut. Kami hanya sempat duduk dirumah tersebut selama 2 tahun sahaja.
Tapi sekarang, kawasan flat tersebut sudah banyak berubah. Kalau dahulunya ia penuh dengan hutan, sekarang sudah ada Terminal Bas Larkin, Plaza Larkin, Hotel Sri Malaysia dan banyak lagi. Sekolah St. Joseph tersebut juga sudah ditutup. Manakala rumah saya pula, sampai sekarang, masih kosong. Dengar cerita, selepas ayah jual rumah tersebut, ada org beli dan sewakan kpd org lain. Penyewa asyik bertukar ganti. Tiada yg kekal lama. Tak pastilah kami pula jika 'orang' yang duduk di dalam rumah itu, mahu 'kekal' selama-lamanya di sana.

Thursday, September 3, 2009

Setahun dengan pelbagai dugaan

Tak sangka saya, hari ini 3 September 2009, genaplah setahun saya kerja di UTHM. Saya mula bertugas di UTHM sejak 3 September 2008. Sepanjang satu tahun saya di sini, berbagai cabaran, dugaan dan pengalaman yang saya dapat. Mmg banyak rintangan yang saya hadapi. Saya seperti buat aktiviti Survival, tetapi lokasinya berlainan. Bukannya dihutan, tetapi di pekan kecil (Parit Raja). Saya pernah give up dan rasa mcm nak balik semula ke MSN. Saya selalu bercerita dengan Yasir, Mus, Shawn, PPT dan Che Sue. Merekalah pendengar setia saya. Hehehe. Tp bila difikirkan balik, ianya harus dijadikan sebagai cabaran dan bukannya halangan. Jadi, saya kekal di sana. Selepas melalui beberapa fasa, i started to develop a leather skin, thick skin or whatever u want to called it. Saya mula belajar defend diri saya, defend staff dan tegakkan isu yg mmg sepatutnya diketengahkan. Saya mahukan perubahan. Ini kerana sistem yg diamalkan selama ini adalah sgt lemah dan sudah dipraktikkan bertahun-tahun. Saya mempunyai barisan staff yg kuat dan berpengalaman tetapi tidak pernah diberi peluang untuk mengutarakan pendapat. Kolej saya juga dipandang rendah oleh kolej2 yg lain. Bias, pilih bulu, pilih kasih, berat sebelah dan kipas mengipas menjadi amalan kerja. Tp semua tanggapan, saya ketepikan. Saya cuba ubah dan buat yang terbaik. Dugaan paling besar saya ialah bila saya dituduh menyalah gunakan van kolej kediaman, tidak layak duduk di kolej kediaman dan hanya layak duduk di pusat sukan, just to name a few.... But luckily for me, i still stand till now n i corrected all the incorrected things bout me.
Alhamdulillah, sebagai balasan dan bukti saya dan staff saya buat perubahan dikolej kami, keputusan Audit Kualiti Dalaman 2009 : Tiada NCR. Kolej saya sudah 2 tahun berturut-turut dikenakan NCR kerana sistem fail dan pentadbiran yang lemah. Malah juruaudit juga mengatakan bahawa sistem pentadbiran kolej saya sudah banyak berubah dan banyak peningkatan yg baik. Saya dan staff saya mmg bersyukur dan merasa amat puas hati. Akan tetapi yang menyedihkan bila ketua saya kata, "U tak kena NCR? Tak buat keje ke?.... La, bukan ke bila tak kena NCR tu, maknanya kita telah menjalankan tugas dengan sebaiknya. Pelikkan? That's why, when u asked a clown to run the department, u will get a circus as a result. I scraped all the stupid works n mistake that u have been done for all this time and this is what i get?..huh.. nevermind, ALLAH swt knows all the things that i do n i wish u all the best...
Bak kata En. Hisyam, TAKPA...biarlah org nak kata dan buat apa, yg penting kita jalankan tugas kita. Ada hikmahnya saya dapat kerja disini. Mungkin rezeki saya sudah ditetapkan disini dan mungkin ia akan menjadikan saya lebih tabah dan kuat menghadapi sebarang dugaan dan cabaran. Saya berdoa agar saya diberikan kekuatan untuk meneruskan kerja saya disini. Terima kasih juga kepada mama n ayah, sahabat2 dan guru2 yang banyak memberi sokongan kepada saya.