Thursday, January 7, 2016

Hello everyone!!

Salam semua, 
Selamat menyambut tahun baru 2016. Saya tak pernah ada azam.. hehe.. just go with the flow.. Tp tahun ni saya nak try berblog balik. Saya tak pandai nak mencoret.. huhu.. kelemahan saya tu. Tp InsyALLAH saya akan try share beberapa bahan bacaan mengenai rekreasi yg saya tahu. Kalau saya tak tahu, saya diam2 sudah.. hehehe.. Saya juga akan share saya ambil dari bahan bacaan yg menjadi rujukan, jd anda bole cari buku tersebut. Harap2 bole membantu sedikit sahabat2 semua yg bergiat aktif dengan rekreasi..  

SEJARAH PERKEMBANGAN KAYAK

Definisi Kanu Secara Umum

Kanu merangkumi semua kenderaan atau alatan yang menjadikan air sebagai medium utamnya serta digerakkan dengan menggunakan teknik dayungan  atau pun bantuan tenaga alam. Kayak pula merupakan cabang daripada keluarga kanu.



PERBEZAAN KAYAK DAN KANU

Kayak



          Kayak merujuk kepada sejenis kenderaan air yang mempunyai geladak tertutup, menggunakan dua bilah mata dayung dan didayung secara berlunjur. Contoh kayak ialah kenderaan air yang digunakan oleh orang Eskimo.




Kenu Canadian

*        Kenu Canadian merujuk kepada sejenis kenderaan air yang mempunyai geladak terbuka, menggunakan satu bilah mata dayung dan didayung secara berlutut.

*        Contoh kanu ialah sampan yang digunakan oleh kaum Red Indian di Kanada dan sampan kolek yang digunakan oleh nenek moyang kita.




PERKEMBANGAN SEMASA DAN DEBAT DEFINISI KANU

Salah satu isu yang amat hangat diperdebatkan dalam aktiviti kayak ialah debat definisi kanu dan kayak. Sesetengah penggiat menggelar kayak sebagai kanu manakala penggiat yang lain memberikan panggilan yang spesifik kepada kayak dan kanu. Sebagai penggiat aktiviti kayak yang bijak, debat ini tidak seharusnya membawa kepada pertelagahan. Ini kerana aktiviti kayak telah berkembang di seluruh dunia dan ia telah dikenali dengan pelbagai nama selaras dengan istilah ibunda di Negara tersebut.

Malahan, para jurutera telah membina pelbagai kayak yang menggabungkan elemen kanu dan kayak. Contoh paling jelas ialah kayak Sit On Top dan Inflatable yang merupakan gabungan kayak dan kanu. Ia mempunyai geladak terbuka (kanu) namum didayung secara berlunjur menggunakan dua bilah dayung (kayak). Berdasarkan evolusi ini, banyak lagi model kayak terbaru yang akan dikeluarkan dan menggabungkan ciri-ciri kanu dan kayak. Ini selaras dengan perkembangan teknologi dan keperluan untuk memeriahkan lagi dunia aktiviti kayak.

Namun begitu, terdapat perbezaan yang ketara di antara kanu dan kayak berbanding mendayung (rowing). Ini kerana kanu dan kayak didayung kehadapan manakala rowing didayung kebelakang. 

Selamat membaca.. :)

Rujukan dari : Manual Pendidikan Kanu Kebangsaan 
                       Dr. Md Amin bin Md Taff

Wednesday, August 12, 2015

Bagi panas sket...

Salam..
Test.. Test.. lama tak berblog.. kena mula balik ni.. banyak benda terbuku tetapi tak terluah.. InsyALLAH... akan kembali beraksi.. hehe.. panaskan enjin dulu..
Wassalam

Wednesday, July 24, 2013

Terima kasih Mama...

Kali terakhir saya update blog saya, saya doakan Mama saya supaya panjang umur, kembali sihat dan sebagainya.. Tapi, Allah Maha Mengetahui.. Mama saya dijemput ILahi pada awal subuh Ahad, 2 Jun 2013.. 
Pada hujung minggu tersebut, saya tak dpt pulang ke rumah kerana ada kerja yg perlu diselesaikan di kolej. Ptg sabtu tu, ayah saya call minta saya balik segera kerana dia telah signed satu paper dari Dr. yg merawat mama.. Saya tergesa-gesa balik ke JB. Sepanjang perjalanan, saya berdoa kpd ALLAH.. saya tak nak tempuh perkara yg tidak diingini.. semoga Mama saya bertahan seperti biasa.. Sampai di JB,  Ayah saya call..dengan suara tersekat-sekat.. "Akak, mama da tak sedar.." Saya tergamam.. air mata da meleleh.. selang 5 minit.. ayah call semula.. "Akak.. sabar eh.. Mama da takde..., nanti ayah suruh org amik akak eh.." Saya terdiam, saya terus menangis.. 
Sampai di hospital, Ayah terus peluk saya.. dia kata heartbeat Mama ada semula.. diaorg tengah masukkan antibiotik kat Mama.. Bila nurse tolak keluar katil Mama, saya tgk mata Mama tak rapat.. Mama tak sedar.. Dr., jumpa Ayah, dia kata condition mama da worse.. keluarga kena prepare sebarang kemungkinan.. Saya tak sanggup dengar.. saya pergi tepi Mama.. saya bisik dkt telinga dia.. "Mama, akak minta maaf.. akak minta halal makan minum, susu yg Mama bg akak.. Akak sayang Mama.. Mama ckp la ngan akak.. " Tapi Mama saya tak bg response pun.. Org dtg silih ganti.. Bacakan surah Yassin.. Saya pegang tangan Mama saya.. saya minta dia pegang balik tangan saya.. saya seorang je anak Mama yg tak sempat nak ckp ngan mama masa mama sedar... saya tahu takde response.. 
Subuh... saya rasa tangan Mama mcm ada arus yg lalu.. Sayup2, saya dengar Mama saya panggil.."Akak.." spontan saya jawab, 'Ya Mama".. saya terus toleh kearah Mama saya.. Bila saya tengok muka Mama, matanya tertutup rapat... tiada lagi heartbeat.. Saya dan tasha panggil Doc, mereka terus buat CPR.. saya lihat mereka cuba sedaya upaya...  7.00 pg.. Doc declared time of death.... 
Mama...
Terima kasih kerana lahirkan akak dan adik2...
Terima kasih kerana besarkan akak dan adik2..
Terima kasih kerana jaga Ayah dan kami adik beradik..
Terima kasih kerana bg kami didikkan yg baik..
Terima kasih kerana bg kami kasih sayang yg tak dapat kami rasai lg...
Terima kasih kerana bg kami kesempatan jaga Mama masa Mama sakit..
Terima kasih Mama.. 

Kami tahu ALLAH swt lebih menyayangi Mama.. Nanti kami jumpa Mama di sana..

Al-Fatihah for Mama Jamilah Bt. Chik

Tuesday, May 28, 2013

Mama..

Mama saya seorang yg ceria dari dulu lagi. Mmg dia garang tetapi dia sgt penyayang, suka belai2 anak2 dia dan mcm2 lagi la. Saya pasti semua ibu mcm tu. Mama saya ni sgt menjaga pemakanannya, jd bila saya makan mcm terlebih sikit je, dia pasti menegur saya. Saya selalu sengih2, tp ayah saya selalu back up saya, kata tak pela.. dia nak makan..  hehe.. Mama saya akan jeling saya dan saya akan sengih je.. 

Tahun 2007, Mama mengadu dengan ayah.. kata mama, ada ketulan kecil di breast sebelah kiri.. Tanpa lengah, Ayah bawa Mama pergi specialist, buat mammogram.. Hasilnya, hanya ketulan susu, terpulang kepada  Mama untuk nak buang atau tidak.. Mama takut.. Mama kata tak payah la.. 

Tahun 2010, ketulan tu semakin membesar... tp Mama tak mahu ke hospital, takut jika jd apa atau kena bedah. Puas pujuk Mama.. tp Mama nak buat rawatan alternatif.. jd kami sekeluarga ikhtiar ke sana ke mari  utk cari rawatan yang terbaik utk Mama.. duit bole cari, tp kalo hilang Mama.. mmg takde ganti.. 

Tahun 2011, Mama da tak tahan da.. Kami paksa Mama ke hospital.. Mama masih lagi tak mahu ke hospital. Dia kata, kalo dia mati di hospital mcm mana? Kalau tetiba dia tidak bole bercakap dengan anak2, mcm mana? Macam2 alasan yg Mama bagi.. Kami bawa juga Mama dalam keadaan dia marah.. Setelah jalani pemeriksaan, Mama admitted ke dalam wad. Doctor pakar panggil kami sekeluarga.. Doctor sahkan.. Mama mengidap Breast Cancer Stage 3.. Kami terduduk mendengarnya.. tp langsung tak menitiskan air mata depan Mama.. Doctor kata, Mama boleh dirawat berdasarkan pemerhatian beliau.. Balik ke rumah.. saya masuk ke dalam bilik.. saya nangis sepuasnya.. 

Tahun 2012, Mama start jalani chemotherapy yg pertama.. Doctor kata, side effect nya ialah, Mama akan kerap muntah, emosinya akan terganggu, rambutnya akan gugur, kukunya akan ada hitam kehitaman sedikit, badannya akan kurus.. Tp Mama handle it very well... Tasha sgt menjaga pemakanan Mama... dalam fridge sentiasa ada minuman sejuk, jus buah-buahan, buah buahan potong, puding dan sebagainya.. Mama juga dapat support dari adik beradiknya.. Cik Boy, Aunt Maria, Aisyah, Azlin, Mummy, Cik Unid, Abg, Adik n Irfan selalu dtg jenguk Mama...Ketika chemo pun Mama dpt ramai kawan yg senasib dengannya.. Malah ada yg lebih teruk lagi.. Mama jd kuat sedikit pasal ada org lagi teruk dari Mama. Rambut Mama start gugur.. Mama ckp kat Ayah, "Abg, botakkan je la kita bang, biar sama mcm awak.. hehe".. Ayah akur.. Badan Mama pun mula kurus, kakinya selalu sakit dan selalu minta diurut.. Tp kena pegang pelahan lahan.. sakit katanya..

Tahun 2013, Mama da jalani chemotherapy nya yang ke 9.. dengan higher dosage.. muntah semakin kerap tetapi Mama tetap cuba makan.. hasilnya, ketulan semakin mengecut dan ada positive feedback dari Doctor.. Kami sekeluarga tidak henti berdoa untuk kesihatan Mama..Kami nak Mama panjang umur dan  sihat mcm biasa balik. Kami rindu masakan Mama, da 3 tahun kami tak rasa masakan Mama. Da 3 tahun kami tidak beraya. Kami selalu support Mama dan stay positive je. Kami adik beradik akan gilir2 tidur di bilik Mama tetapi penghuni tetap adalah Tasha.. Kalau Mama tidak beberapa larat, kami akan mandikan dia, suapkan makan dan melayan dia. Apa yang diinginkan, pasti akan kami cari. Kekadang, Mama akan nangis, dia kata dia banyak susahkan anak2 dan Ayah. Tetapi kami selalu ckp, kalau nak balas jasa Mama besarkan kami, sampai mati pun tak mampu kami nak balas.. 

Ya ALLAH ya Tuhanku.. Kau peliharalah kesejahteraan, kesihatan, rezeki dan jodoh ibu bapa kami sehingga ke akhir hayat.. Amin.. 

Thursday, May 23, 2013

S.O.S signal using whistle blow


Whistle
Always carry a whistle. Fix a lanyard and hang it around your neck. Carry a second one in your Survival Kit, just in case one gets lost. Sacrifice aesthetics. You do not need a beautiful whistle, you need a whistle that is loud, shrill and can be heard over long distances. If you hear voices, whistle three bursts in short intervals, then continue with three long bursts and another 3 short bursts. Wait for a bit and repeat the three bursts again. If you do not hear anyone, whistle out the SOS signal. Keep doing this at regular intervals. This method is really good if you are injured and cannot walk. Rescuers might be close by, but cannot see you ... but they will hear you and come to you. Which is why you need to keeping repeating the whistling at regular intervals.

p/s: simple cue: 3 kali pendek, 3 kali panjang, 3 kali pendek.. alright?

Wednesday, February 20, 2013

3 rumah, 3 cerita..

Sepanjang saya kerja di UTHM ini, saya da berpindah sebanyak 3 kali. 3 rumah yg berbeza dan mempunyai cerita tersendiri.

Rumah pertama (KKP) Sept 2008- Okt 2011
Rumah ini jenis pangsapuri dan berada di tingkat 4, ianya mempunyai 5 bilik, 4 bilik air dan 1 stor. Untuk pengetahuan semua juga, hanya saya seorang sahaja yang mendiami blok tersebut selama 1 1/2 tahun sebelum pengetua saya berpindah masuk di tingkat 3. Mmg sgt besar, sampaikan boleh main bola ditengah-tengah rumah. Sahabat2 saya dari shah alam pernah bermalam di rumah saya ini. Pada awalnya saya duduk seorang diri, selang sebulan, ada seorg pembantu felo duduk bersama saya. Semasa saya duduk seorg, mmg agak menyeramkan kerana keluasan rumah tersebut dan banyak bilik yg kosong. Pernah sekali tu, pintu bilik dan pintu rumah saya cuba dibuka pada pukul 3 pagi sedangkan saya tahu hanya saya seorg sahaja ketika itu. Pernah la juga ada "org tumpang" duduk di kerusi hall saya, ketika itu saya hendak ke dapur. Bila dah terserempak, saya terus patah balik masuk bilik, tak jd saya nak minum air. Apabila pembantu felo, Dayah, mula tinggal dengan saya, rasa lega sedikit kerana ada teman tetapi kejap je. Kami berdua juga teruk dikacau. Pintu bilik diketuk, masa tidur kena tarik selimut, nama dipanggil, ada org nyanyi2, menangis tengah malam dan sebagainya.. sehingga kami mengambil keputusan untuk tidur diluar. Pernah juga guard yg jaga dipost bawah rumah saya, kata ada perempuan berdiri di hadapan pintu rumah saya. Jika kami pasang kaset ayat2 ruqyah or baca yassin, pasti malam tersebut akan menjadi-jadi gangguannya. Mmg seram.. saya duduk di sana selama 3 tahun kemudiannya saya berpindah ke rumah seterusnya setelah ditukarkan ke KKTF.

Rumah kedua (KKTSN) Okt 2011 - Jan 2012
Setelah ditukarkan ke KKTF, saya duduk sementara di rumah felo KKTSN. Blok tersebut merupakan blok lama yg wujud sejak zaman PLSP. Jd bayangkan la "org2" yg tinggal kat umah tu. Blok rumah tersebut hanya 2 tingkat dan hanya ada 8 buah rumah sahaja. Tetapi hanya 4 buah rumah sahaja yang dihuni. Kawasan sekitarnya dipenuhi dengan pokok ara, pokok pisang, mangga, nangka dan beberapa pokok besar lagi. Sejujurnya, saya suka kawasan rumah tersebut kerana sejuk dan redup, tetapi tidak pada waktu malam. Sgt menyeramkan. Rumah yg saya huni tu, ada 3 bilik dan 2 bilik air. Keadaan rumah tersebut sememangnya konsep rumah jepun yg lama, lantainya menggunakan "parquet" dan mmg mcm bau rumah yg da lama tinggal. Sepanjang saya duduk dirumah tersebut, saya tidak pernah tidur dibilik kerana mcm tak selesa dan rasa seperti diperhatikan. Rumah ni lagi horror.. bukan stakat pintu diketuk, tetapi barang dilemparkan, "dia" siap bole duduk di rak kasut, lalu lalang dihadapan saya. Kalau di dapur pula, bole nampak ke luar, selalu saya nampak perempuan sedang berdiri dibawah pokok nangka.. mungkin student, tetapi logik ka? pukul 2 pg time tu.. Ada beberapa malam yang saya tidak bole nak tido, bila subuh, terus siap2 ke tempat kerja. Pernah skali tu, mak busu saya dan anak2 dia dtg tido rumah saya. Saya sediakan satu bilik utk dia tidur dan saya temankan dia skali, anaknya baring sebelah saya. Dlm pkl 3.00 pg, anaknya mengejutkan saya dan suruh saya peluk dia, katanya dia takut, ada org tarik2 kakinya. Saya tenangkan dia, saya baca ayatul Kursi dan terus tutup mata. Tak sampai 5 minit, kaki saya pula yang ditariknya. Kalau suara org mengilai atau ketawa tu mmg da biasala saya dengar tengah2 malam. Selalunya saya akan tutup telinga je. Pernah skali saya terserempak dengan salah seorg isteri staf, jiran saya. Dia kata "Shila, aritu awak takde kan seminggu, saya nampak awak keluar dengan beg besar.." Saya pun mengiyakannya. Pastu dia kata lagi.." tp kat rumah awak mcm ada org, saya dengar org bercakap, gelak, tolak kerusi meja dan ketuk2 dinding..saya tau umah kat sini semuanya ada "penghuninya" yg tersendiri..Berani eh awak duk sorang2, takpe, kalau awak takut, lari je umah saya".. Saya sengih je bila puan tu ckp mcm tu..Dlm hati, hanya ALLAH swt je yg tahu.. hehe.. Saya duduk di rumah KKTSN ni selama 4  bulan sebelum dipindahkan ke rumah felo KKTF. 

Rumah ketiga (KKTF) Jan 2012 - till now
Ini rumah yang paling latest saya.. saya dah duduk sini hampir setahun. Masih duduk seorang diri lagi. Tetapi kekadang, mama dan ayah saya akan dtg temankan. Tp ayah suka takut2kan saya. hehe.. Alhamdulillah, rumah kali ini, rumah semi D, 2 biji je tengah2 padang yg lapang. haha.. ada 3 bilik, 3 bilik air, 1 stor.. Setakat ini, gangguan hanya datang dari luar sahaja.. bunyi org nangis, ketawa, mengilai, diri kat pokok blakang, cakar tingkap saya.. hanya berlaku diluar sahaja. Masih ok lagi.. Saya berharap hanya gangguan seperti itu sahaja yg saya kena dan saya masih boleh bertahan lg.. jgn la lebih2.. saya da tak tahu nak duk mana kalau asyik kena kacau ja.. 

Kekadang saya terpikir, adakah rumah2 ini ada "penghuninya" yg tersendiri or "dia" yg mengikut saya?..  Eee.. seram rasanya kalo dipikirkan.. Ntah la.. 

Tuesday, February 19, 2013

Surat Cinta Outdoor

Setiap kali berakhirnya camp, pasti akan ada "SURAT CINTA OUTDOOR".. Di dalam surat ini, participant boleh meluahkan apa sahaja yg mereka rasa mengenai camp tersebut. Apa yg mereka rasa, apa yg mereka suka dan tak suka, fasi mana yang menjadi pilihan dan mana yg kurang menjadi pilihan dan apa2 sahaja. Mmg kalau kita baca, mmg akan akan tergelak sendirian. Ada juga terbit rasa kecewa jika terbaca komen2 negatif participant mengenai camp. Tetapi apakan daya, terpaksa terima kerana mungkin ada silapnya dimana-mana. Cuma, surat cinta outdoor ni tiada nama pemilik, jd participant tidak segan silu menulis apa yg mereka rasa tanpa rasa malu atau menyesal. Jd bait2 tulisan mereka kadang2 tidak melambangkan mereka seorg student. Kadang kala, lontaran rasa marah adalah tidak berasas dan bersifat marah serta dendam. Contoh seperti, "kem ni tak best langsung, aktiviti ini tiada hala tuju dan sebagainya. Cuba fikirkan balik, apa yg anda nak jawab final nanti bila ada soalan mengenai "aktiviti yg tiada hala tuju " itu keluar? Pasti anda tak dpt nak jawab pasal anda tak amik port langsung ketika aktiviti tersebut dijalankan. Jika aktiviti tersebut tiada hala tuju, pasti pensyarah tidak masukkan dalam senarai aktiviti.. Skrg ni, siapa yg tiada hala tuju? Aktiviti or anda? Tp takpa, ianya hanya segelintir saja.. Ada juga yg menulis mengikut keikhlasan diri, apa yg dirasa dan sebagainya. Memuji setiap aktiviti dan pensyarah yg mengajar dan fasi yg guide. Saya harap pujian itu ikhlas dan sememangnya memberikan inpak kepada diri anda. Bg saya senang je, apa yang ditulis tu melambangkan personaliti penulis itu sendiri. Jika dia menerima program tersebut dengan baik, maka baiklah yg mereka terima dan jika sebaliknya, maka sebaliknya yg mereka terima. Kita mudah mengkritik org tetapi kita jarang nak terima apa yg org ckp pasal kita. Rasa tidak puas hati mmg sentiasa akan bermain difikiran dan hati kita. Saya pun sama juga mcm tu, kekadang terbit perasaan yg sama di dalam hati.. 
Apa yg saya harapkan, kepada participant yg menulis surat cinta outdoor tempohari, pasti 5 tahun akan datang, anda akan menyesal dengan apa yg anda tulis.. Saya rasa jika diberikan peluang utk menulis semula surat tersebut, anda pasti akan ambil peluang tersebut.