Sunday, June 19, 2011

Kerja tu kerja mulia, tetapi...

Semalam, pada pkl 2.00 pg, saya terima panggilan dari pihak pengawal mengatakan ada isteri International yang sakit dan perlu dibawa ke pusat kesihatan. Tp M.A pusat kesihatan universiti reject pasal isterinya tidak tertakluk dlm priority?..bole ke mcm tu? org dah mcm nak mati pun masih tak priority ke? Jd kami pun usahakan lah utk membawa isteri pelajar tersebut ke klinik kerajaan.
Sampai di klinik tersebut, kami menelefon on-call doctor, walaupun kami tahu yg akan dtg cumalah Medical Assistant sahaja. Apabila M.A tersebut dtg, beliau membebel-bebel kepada student saya dan mengatakan student ni mengganggu tidurnya..International student yg mcm faham dan tak faham ni..hanya looked blankly ke muka M.A tersebut. Patutnya, M.A tersebut kena bertanggungjawablah terhadap amanah dan tugas yg diberikan...beliau tidak sepatutnya bercakap sedemikian rupa kepada pesakit..sedangkan mmg waktu tersebut waktu dia bertugas dan sememangnya akan dibayar pun setiap waktu tak tidonya tu. Dalam masa yg sama, ada seorg lagi patient dipapah masuk dlm keadaan luka yg teruk dan darah meleleh dibeberapa tempat dibadannya. Dia yg menunggang motor, dilanggar lari oleh 2 kereta yg sedang berlumba. Setelah dilanggar, dia ditinggalkan mengelitik ditepi jalan. Nasib baik la ada good Samaritan ni sanggup berhenti dan menolong mangsa. Apabila patient ini dipapah masuk, dia di diagnose oleh M.A ni dengan sangat kasar. Menjeritla patient tu.. saya yg tgk pun mmg ngeri.. Mana la otak M.A ni dia letak.. cube awak yg terbaring kemudian org lain buat kat awak mcm tu.. sakitkan?.. Setelah diperiksa, patient tersebut perlu dibawa ke hospital.
Dalam menunggu student saya diberikan ubat, tetiba kami semua terkejut dengan bunyi kereta yg dipandu laju masuk ke dalam kawasan klinik. Mcm ala-ala drift gitu. Rupa-rupanya, yg masuk tu, pemandu ambulance.. lagaknya seperti M.A tu juga...membebel kerana kacau waktu tido nya. Haissshhh... teruknya perangai...Setelah selesai diberikan ubat, saya kembali semula ke Perwira pada pukul 4.00 pg.
Apa yg saya kesalkan di sini adalah sikap org yg berkerja di dalam bidang perubatan ni. Mmg ada sesetengahnya yg begitu berdedikasi dan sgt menjaga pesakitnya. Tetapi ada juga yg tidak ikhlas dan seperti dipaksa menjalankan tugas. Jika tidak suka dgn kerjaya ini, carilah kerja lain..jd kaki pukul ke, pelumba haram ke..atau yg lebih senang lagi, takyah keje langsung, jd bolela tido sampai lebam. Kerja kejururawatan ni kan kerja yg mulia...kenapa sia-siakannya?..Bukankah mulia peribadi kita jika kita membantu org yg di dalam kesusahan?...Saya berdoa agar kaum keluarga M.A dan pemandu Ambulance tersebut tidak ditimpa kemalangan di masa hadapan kelak..bukan apa, takut nanti ALLAH swt akan balas time tu juga.. CASH & CARRY.... barulah anda tau mcm mana rasanya bila awak sakit dan org perlakukan awak mcm sampah....


No comments: