Wednesday, September 10, 2008

Asas Ikhtiar Hidup



Survival – the will to live, to outlive, state of continuing to live.

1. Ikhtiar hidup merupakan keupayaan atau keadaan sesuatu itu untuk terus hidup.
2. Ia juga juga boleh diertikan sebagai usaha atau ikhtiar yang harus dilakukan oleh seseorang itu supaya dia terus boleh hidup ketika menghadapi sesuatu ancaman.
3. Merupakan masalah yang harus di atasi melalui usaha-usaha yang mampu dilakukan oleh seseorang.

S - Size up the situation
U - Use all your senses
R - Remember where you are
V - Vanquish fear and panic
I - Improvise
V - Value living
A - Act like native
L - Live by your wits

Situasi ikhtiar hidup

v Kehabisan bekalan makanan dan minuman
v Ancaman binatang buas
v Masalah perlindungan

Situasi ikhtiar hidup dapat dicegah daripada berlaku melalui:-

v Perancangan dan persiapan kegiatan secara teliti.
v Mental – pengetahuan tentang ikhtiar hidup
v Fizikal – kecergasan dan ketahanan tubuh badan
v Teknik – kemahiran ikhtiar hidup
v Material – peralatan, pakaian dan bekalan

Punca situasi ikhtiar hidup

v Akibat kelalaian manusia itu sendiri sama ada diperingkat perancangan, persiapan dan pelaksanaan kegiatan
v Kurang pengetahuan dan kemahiran dalam bidang yang diceburi.

Kepentingan ilmu ikhtiar hidup

v Pengetahuan dan kemahiran dalam bidang ikhtiar hidup adalah merupakan salah satu perkara terpenting yang harus diketahui oleh setiap individu yang ingin melibatkan diri dalam kegiatan rekreasi luar.
v Ini kerana, kegiatan luar itu sentiasa terdedah kepada pelbagai cabaran dan risiko.
v Ilmu ikhtiar hidup ialah sebagai salah satu ilmu bagi menjamin keselamatan orang yang terlibat dalam kegiatan luar.

Prinsip ikhtiar hidup

Keselamatan
Usaha
Kawalan diri
Kerjasama

1. Keselamatan

v Keutamaan kepada keselamatan nyawa pada setiap masa
v Menjauhkan diri daripada melakukan perkara-perkara yang boleh membahayakan keselamatan.
v Contoh – memakan tumbuh-tumbuhan yang tidak diketahui sama ada boleh dimakan atau tidak kerana anda terlalu lapar.
v Situasi ikhtiar hidup akan menkadi lagi rumit jika anda tidak menghiraukan soal keselamatan

2. Usaha

v Berbagai-bagai usaha hendaklah dilakukan dari semasa ke semasa sebagai ikhtiar bagi mengatasi masalah yang dihadapi.
v Sikap berdiam diri dan berserah kepada nasib semata-mata adalah sikap yang tidak membantu.
v Jika satu usaha gagal, berusaha mencuba cara yang lain tanpa menjejaskan keselamatan anda.
v Lebih banyak usaha yang dilakukan, lebih cerah peluang seseorang itu untuk mengharungi situasi ikthiar hidup mereka.
v Kebolehan mereka ganti (improvisation) amatlah membantu

3. Kawalan diri

v Kawalan diri sangat penting dilakukan supaya segala keputusan dan tindakan dapat memberikan hasil yang positif.
v Tanpa kawalan diri, perasaan panik, hilang perhitungan akan menyebabkan seseorang itu bertindak terburu-buru.
v Kes kecelakaan diri semasa ikhtiar hidup banyak berpunca dari kurangnya kawalan diri.

4. Kerjasama

v Jika menghadapi situasi ikhtiar hidup di dalam berkumpulan, kerjasama erat amatlah penting.
v Kerjasama akan mewujudkan suasana dan peluang yang lebih terjamin.


Alat

v Sebagai salah satu persiapan bagi menghadapi sebarang kemungkinan situasi ikhtiar hidup.
v Alat tersebut perlu dibawa setiap kali anda mengadakan kegiatan luar sama ada di darat atau di air
v Alat-alat tersebut hendaklah dibungkus dalam satu bungkusan yang khusus serta kalis air.
v Dibungkus kecil supaya tidak menggunakan banyak tempat di dalam beg anda.

Makanan

v Makanan ikhtiar hidup hendaklah dari jenis yang ringan dan mudah dimasak.
v Mempuyai nilai kalori yang tinggi
v Jenis makanan beras, coklat, garam, oat, mee segera, ubi kentang, kopi

Perubatan

v pil anti cirit-birit
v pil malaria
v pil pelali air
v 1 set alatan patukan ular atau binatang berbisa
v pil pereda kesakitan
v pil antibiotik
v ubat sapu antibiotik

Alat kegunaan

v 2 utas tali pancing – panjang 3 meter
v Mata pancing yang kecil
v 2 utas tali untuk membuat jerat – panjang 3 meter
v 2 batang lilin
v 1 kotak mancis kalis air dan pemetik api
v 1 cermin muka kecil – sebagai isyarat untuk menarik perhatian
v 1 keping aluminum foil
v Pisau kecil
v Kompas kecil

Air

v Seseorang itu, mungkin boleh hidup lebih dari 2 minggu dengan hanya meminum air tanpa menjamah makanan.
v Kekurangan air sebanyak 2% - berlaku 25% kepincangan kepada system otot dan otak
v Kekurangan air sebanyak 10% - berada ditahap serius
v Kekurangan air sebanyak 20% - fatal stage (maut)

Punca air

v Anak sungai, tasik, sungai
v Untuk mencari air, segera turun ke kawasan lurah atau lembah
v Susuri lurah yang lebih rendah sehingga berjumpa dengan mata air atau lelehan air

Tanda-tanda terdapatnya punca air

Bunyi
Penglihatan
Binatang
Serangga
1. Bunyi

v Air yang mengalir di celah-celah batu terutamanya dikawasan lata, air terjun, cegar dan jeram, pasti mengeluarkan bunyi
v Matikan langkah dan pasang telinga untuk mendengar bunyi tersebut
v Jika bunyi air terlalu jauh, gunakan kompas dan bearing untuk ke kawasan air tersebut.

2. Penglihatan

v Lihat jika ada air terjun atau sungai ketika anda berada di tempat yang tinggi.
v Jika tempat tersebut terlalu jauh, seperti biasa, gunakan kompas dan bearing untuk ke kawasan air tersebut.

3. Binatang

v Jika terdapat banyak binatang dan burung dikawasan tersebut, pasti disekitarnya ada punca air

4. Serangga

v Kehadiran serangga seperti lalat, kumbang, lebah, tebuan dan nyamuk adalah tanda positif untuk mendapat air.

14 comments:

wegreentheearth said...

pergh..
nie btul2 bls dendam nie...
thanks kak for the info..

funkiezpuppet said...

kak... ni info untuk tatapan je kew?? saya rase sy nak la... ade buku x???

yazilahyazir said...

salam mus..
hahha...takdela..
mmg benda kita minatkan..just nak share je..banyak lagi tu sebenarnyer..tak masuk lagi tentang signal n etc..sebab tu asas je yg akak letak..
mus, buku akak tu, nanti bagi kat che su kalo dah abis baca..
thanks mus

yazilahyazir said...

salam funkiezpuppet,
buku akak ada banyak, kalo rajin, surf internet, cari..kat kedai buku pun ada gak..try k

Penjengok-Penjengok Tegar said...

Ini semua ayat sendiri atau plagiat kat mana2 ?
Macam ada yang tak betul aje tu..

Cheers...

Penjengok-Penjengok Tegar said...

Cuba periksa dan check semula words by words.....

Cheers...

[moncet] said...

copy paste je lah..
hehehe
tenkiu very much

yazilahyazir said...

salam ppt..
rujukan dari buku la..

JoHN said...

salam,
buku akak ade dlm simpanan john..
lupe nk bg cik sue..akak bg alamat rumah..nanti john post kan..

JoHN said...

ptg nie 11/09 kami wt mjlis berbuke puasa perlu di pool uitm..nk jemput akak jauh..

Penjengok-Penjengok Tegar said...

Shila,
Sorry ingatkan sendiri karang.
Bagus jugak dapat info-info macam nie tapi lagi bagus kalau ada coretkan sekali reference yang yang digunakan supaya tiada 'double meaning'.....
Dah tua kadang-kadang tak nampak.

Cheers..

yazilahyazir said...

salam ppt..
ok, thanks bro..lain kali saya taip references dia skali k..saya tak berani post article kalo takde rujukan takut bawak ajaran sesat...heheh
thanks bro for reminding me...

wegreentheearth said...

orait kak..

ecah said...

Salam…
Saya ecah…saya telah menukar URL: http://ecah50.blogspot.com/
Sudi2kan lah diri tok menjenguk blog saya =)