Tuesday, March 24, 2009

Mana yang lebih baik? Fikir2 kan lah....

Alhamdulillah, selesai sudah Final Camp di Latta Charok, Janda Baik 13-20 Mac 2009 yang lalu. Semuanya berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah besar. Terima kasih kepada En. Hisyam B. Che Mat kerana masih memberi peluang kepada para Alumni Perlu untuk sama2 membantu aktiviti yg dijalankan. Walaupun kami dah jd Alumni, tetapi nasihat, sokongan dan tunjuk ajar, sentiasa diberikan demi untuk kebaikan kami dan hasilnya, kami para Alumni sentiasa bersatu di dalam apa jua keadaan. Terima kasih boss.. Tak lupa juga kepada ahli Perlu yg On and Off ketika kem berlangsung. Walaupun ada kelas, tetapi bila ada kelapangan, pasti terus ke Janda Baik untuk menolong. Diharap dapat mengekalkan attitude ini setelah menjadi Alumni seperti kami. Terima kasih juga kepada Che Sue, Che Din dan Miss Azlina yg datang singgah walaupun sibuk dengan tugasan masing2. Diharap para peserta yg mengikuti kem kali ini dapat memahami tindakan, tunjuk ajar dan pengajaran yg diberikan. Janganlah jadikan kem ini sebagai satu mimpi buruk, sebaliknya, jadikanlah ia sebagai kenangan yg tidak dapat dilupakan dan dibeli di mana-mana.
Sepanjang saya ikut Final Camp sejak tahun 2001, pendekatan yg diberikan oleh En. Hisyam, tidak pernah berubah dan mmg betul2 berkesan kepada peserta. Peserta yg berfikiran positif ataupun tidak, pasti akan terasa 'penangannya'. Aspek Safety dan elemen spritual pasti diterapkan oleh En. Hisyam dan outcomenya mmg terasa. Pernah sekali, En. Hisyam hampir tidak dapat handle program di atas sebab2 tertentu, final camp tersebut jadi kelam kabut dan haru biru. Saya taknak ckp final camp yg mana, pasal saya ada disitu dan mengalaminya sekali. Lately ni, saya terbaca blog seseorg dan dia komen dan membandingkan final camp yg dianjurkan oleh En. Hisyam. Saya jd marah dan muak. Ini kerana saya rasa, org tersebut tidak layak bercakap pasal benda tersebut. Dia baru setahun jagung ikut final camp tp sudah pandai membandingkan final camp mana yg 'user friendly' la, keras la, panas la...Saya mmg betul2 panas hati. Dia tak kenal individu tu siapa yg sebenarnya. Ingat, ilmu tu datang dari mana, kalau anda dari acuan yg lain, jgn komen pasal final camp En. Hisyam. Saya minta maaf kalau topik kali ini, saya agak emosi dan lepas ckp, tp saya rasa individu tu bercakap benda yang salah dan membandingkan benda yg tak patut. Saya nak ingatkan pada semua, akibat dari komen mcm ni lah yg menbuatkan individu yg tak tau apa2 pasal final camp, boleh simply ckp bukan2 pasal final camp. Final camp untuk dibuli la, ragging la, nightmare la..mcm2 lagi la. Kutuk guru dan org sampai sekarang. Dah berkerjaya tp perangai masih lagi teruk. Mungkin ilmu tu tak diberkati kot?, sebab tu 'panas' je. Ikut final camp dan kenal En. Hisyam...baru anda tahu konsep final camp yang sebenarnya. Nak saya cerita ke apa yg jd di Tioman (hasil buah tangan peserta ) dan Tasik Banding (hasil buah tangan *********) ? Tak payah la...kan final camp lain tu lebih baik dari Final camp yg sedia ada..'kurang panas dan keras'. Kalau rasa tak puas hati dengan apa yg saya postkan...takpa, boleh komen...saya terima.. saya pun bukannya bagus sangat dan masih lagi belajar dan tercari-cari...
Bak Motto Alumni:
'WHEN WE STOP LEARNING, WE STOP LEADING'

20 comments:

olie_8 said...

final camp ni betul2 beri kesan pada peserta sebenarnya..dan sy dh rasai sedikit sebanyak kesannya...
terima kasih....

olie_8 said...

final camp ni betul2 beri kesan pada peserta sebenarnya..dan sy dh rasai sedikit sebanyak kesannya...
terima kasih....

[moncet] said...

eleh sorok makanan dalam poket

Lennyek said...

aik kak...
dah dpt baju la tu..
nok gak..

abe,
kak shila xsorok pon mknan..abe je yg bt cm tu..aitu kte tgk...(backup2..)

cy_sumandak said...

salam...

huhhuhu...sape yg terlebih komen pasal final camp tu..ish2..terkilan coz tak dpt tolong boss...kebetulan tracy sukan kat SSBP..sempat jumpa ustat...kalau ada rezeki dan masa kita jumpa time gathering jun nanti(dpt info dr blog a.malin)...

nak gak baju alumni tu :)

HiCMat said...

Takpa

yazilahyazir said...

Salam olie..
kami hanya membantu je..en.hisyam yg banyak mengajar..anyway..thanks a lots ya..

Salam Lenny..
kena jd alumni dulu baru dpt baju..hehehhe..just kidding..jgn stress2 ya..heheh

Salam Abe..
Mmg akak sorokkan mknan dari abe..hahhahaha...kalo tak nanti abe dok mkn je...hahhahahaha

Salam Boss..
Boss mmg org yg tabah dan banyak bersabar. u're a good person, boss...
kami tetap akan menyokong boss samapi bila2...

[moncet] said...

haha..
sorok tepong dalam poket..
last day..
kan..kan..?

teamtact said...

Assalammualaikum....

bos...
ya bos.... TAK PA...TAK PA...

abe..
sorok makanan tu tak pe lagi.... kau tau tak.. kak sheila aritu dia mandi dalam kolah semen kat janda baik tu.... suka-suka je dia buat kolah tu macam swiming pool...... hahahahahahaha......hahahahaha.....hahaha.....

Lenny....
dah 2 sem PERLU UiTM tak buat bajukan....???

Olie....
hai olie.... betul la, nampak kesannya.... olie dah nampak putih sikit....kui...kui..kui... jangan mare....

yazilahyazir said...

salam teamtact..

PISANG!!!!!!!!!
hahhahahhahahah...banyak la..pengalaman ngeri tu...hahhahhahhaha

greenish nature said...

slam cik yazillah ..
sya student instedt .
em final 2 mmg besh .
sya x trase pon mcm d ragging or buli .
camp 2 besh . mcm2 dpt blaja .
em sya slu dgr alumni ckp pasl final camp tsik banding . kalu sudi . tlong la crite skit . juz nk thu .kalu ade pic lg orait . tp kalu x kberatan la . neway . sya admire gle la dgn cik . hehe . thanks

teamtact said...

greenish nature.....

kalau kak sheila taknak cite nanti saye cite ke... masa banding tu saya participant....

.......Banding Nature Camp........

cekap....cepat....betul...

yazilahyazir said...

salam greenish nature..
takde ape yg diceritakan...just tgk post saya yg lama2, ada ceritanyer skit..

teamtact..
awak tak bersalah time tu...ada org lain yg punyer angkara..
hahhaha...

NerDD said...

salam cik yazilah..sy nad yg dri tasik kenyir kt final camp hari tu kt janda baik..ape2 pon sy sokong cik sbb final camp la memberi ilmu yg byk kpd kita..

Aku Budak Outdoor! said...

cik...mekasih sebab banyak bagi tunjuk ajar kat saye(anak buah en firdaus)

yazilahyazir said...

salam nerd and aku budak outdoor..
terima kasih diatas kerjasama..ilmu tu mmg untuk dishare bersama, bukan untuk disimpan...harap boleh berjumpe lagi

Clarise said...

salam cik yazilah...ni saya darlyn..
thanks banyak2 cik bagi kami ilmu yang sangat bermakna..terima kasih kerana membimbing kami yang baru nak belajar ni...saya dah sihat sepenuhnya..thanks sebab jaga saya pada malam tu...hopefull dapat jumpa cik lagi...rindulah...huhu..

EyQa ('',) said...

thankz a lot 4 wonder & extremely x camp SR113...
nk ucp thnkz byk2 ats support dr cik yazilah spjg camp 2..
pengalamn d 1st camp & final camp byk mmbntu sy utk jd lbh brani...
igt nk jmp mse last day kt uitm,tp cik xde lak..
juz nk mtk mf ats kekasaran bhse sy swktu d 1st camp bukit cherakah...
mgkn keadaan mse 2 sy msh tkot lg,2 yg xdpt nk kwl prasaan..
hrp cik xlpe kt sy n sy pon xkn lpe kt cik even da pnh kne mrh ngn cik..
tp 2 sume sy xesah,sy xmek aty pon..adat la kn kne mrh 2..
ats kslhn sy gak kn brsikap kurg ajar mse 2..sowi yerk..
myb dr situ la ad hikmahnye,cik dpt knl sy kn..
hehe..hope dpt see u lg next time...
sy owg kulai gk..=)
SALAM...
~from Eyqa INSTEDT~

yazilahyazir said...

salam semua..

eyqa,
saya tak pernah berdendam, apa yg saya bagi hanyalah ilmu yg saya pinjam...saya pun banyak belajar dengan awak semua. Setiap perkhemahan ada hikmah dan kenangannya tersendiri. Jgn lupa tegur saya bila berjumpa.

darlyn,
saya harap awak lebih tabah ye, sabar dengan apa yang jd disekeliling. Saya faham mcm mana yg awak rasa. Insyallah, kalo berkesempatan, kita pasti berjumpa...

asrul said...

shiela, jangan pernah luntur semangat outdoor hanya kerana 'nyamuk2' yang selalu berlagu sumbang ditelinga.dua jenis manusia, yang melihat sesuatu dari sudut positif dan yang melihat dari sudut negatif.hormat guru walau dia mengajar 1 huruf.